Tweet dit artikel Delen via LinkedIn Delen via Facebook

Content management system (CMS)

Content Management is de term voor het onderhoud van de inhoud van een systeem. In de context van internet heeft contentmanagement doorgaans betrekking op het onderhouden van uw website, intranet of extranet.

Content Management System

Content Management wordt gedaan met een Content Management System, ook wel CMS genaamd. Dit is software waarmee het onderhoud vaak op eenvoudige wijze kan worden uitgevoerd. Een voordeel van een CMS is dat de gebruiker alleen de inhoud van de website/intranet/extranet aanpast, gescheiden van de layout (het design) van de site. Hierdoor vindt automatisch een stukje huisstijlbewaking plaats.

Content Management Systemen zijn er in vele soorten en maten. Voor de verschillende doelgroepen zijn er kleine CMS'sen en zeer grote CMS'sen. Projecten met de zeer grote CMS'sen voor professionele doeleinden kunnen in de euro-tonnen lopen. Denk hierbij aan projecten voor multinationals. Kleine CMS'sen zijn soms gratis of kosten tot een paar honderd euro.

Content Management modules

WYSIWYG editor

Voor het onderhoud van uw tekstuele pagina's zult u het voordeel van een zogeheten WYSIWYG editor snel waarderen. Een WYSIWYG (kort voor "What You See Is What You Get") editor is simpel gezegd een imitatie van Microsoft Word. U werkt in een scherm waar knoppenbalken zijn gelijksoortig aan die van Word. U zult daardoor intuïtief kunnen werken en snel met het systeem overweg kunnen. NetCMS (het CMS van NetTelligence) beschikt over een zeer uitgebreide WYSIWYG editor.

WebShop

Een WebShop module is het onderdeel in het CMS waarmee u uw assortiment on-line kunt aanbieden. Het betreft hier vaak produktinformatie, prijs, produktspecificaties en een of meerdere produktfoto's. Afhankelijk van hoe u uw bestellingen wenst te ontvangen, is een on-line betaalmogelijkheid een optie.

Dynamische menustructuur

U kunt met een CMS ook zelf uw menustructuur aanpassen. Dit betekent dat u in de navigatiebalken zelf items kunt toevoegen, verwijderen, en aanpassen. Ook het herordenen van de menuitems is mogelijk.

Gebruikersbeheer

Met gebruikersbeheer bepaalt u zelf welke gebruikers toegang hebben tot (delen van) het CMS, en eventueel welke gebruikers toegang hebben tot een beveiligd deel van de site (zoals een intranet of extranet). Dit item wordt daarom ook wel eens "Beveiliging" genoemd.

Bestandsbeheer

Met bestandsbeheer kunt u uw bestanden (zoals afbeeldingen, documenten, multimedia bestanden) naar uw website overbrengen. Dit is belangrijk als u zelf uw afbeeldingen wilt kunnen plaatsen of documenten wilt kunnen laten downloaden op uw site.

Overige modules

Er zijn vele modules denkbaar in een CMS. Enkele voorbeelden zijn: nieuwsitems, vacatures, kalender / agenda, wedstrijduitslagen, gastenboek, etc. etc.

Een CMS kiezen

Aangezien er honderden, zo niet duizenden, CMS'sen bestaan, en ze allemaal van elkaar verschillen, is de keuze vaak lastig. Hierbij willen wij u dan ook enkele tips aan de hand doen voor selectiecriteria:

  • of het CMS de gewenste mogelijkheden biedt
  • de geschiktheid van de prijs van het CMS
  • het vertrouwen in de leverancier ervan

Meer informatie over de mogelijkheden van onze CMS'sen is hier te vinden.
Wij staan u graag te woord om uw vragen te beantwoorden. Klik hier om contact met ons op te nemen.

<< Terug